آسانبر کٌرد صنعت

سرویس و نگهداری و آسانسور

آسانبر کٌرد صنعت

سرویس و نگهداری و آسانسور

آسانبر کٌرد صنعت

این شرکت با مدیریت جناب آقای عبدی پور در زمینه ی سرویس و نگهداری , بازدید و مشاوره فعالیت دارد .
مکان : تهران و حومه
برای اطلاعات بیشتر با شماره های زیر تماس بگیرید.
دفتر : 02144652654
همراه : 09120276237

با تشکر
مدیر عامل شرکت آسانبر کٌرد صنعت

وبسایت ما :
www.asanbarkurdsanat.ir
اینستاگرام :
https://instagram.com/kurd.sanat

۲۴ مطلب در مهر ۱۴۰۱ ثبت شده است

تجهیزات الکترونیکی

در جدول زیر ، نام تجهیزات الکترونیکی تابلوی کنترل آورده شده است .

تجهیزات الکترونیکی

برد اصلی :

وظیفه ی این برد ، کنترل موتور اصلی آسانسور در دو جهت بالا و پایین در دو سرعت تند و کند است . به عبارت دیگر برد اصلی دارای خروجی هایی مجهز به رله و یا ترایاک،  برای فرمان دادن به کنتاکتورهای slow , fast , up  , down میباشد.

در آسانسورهای 2speed یا دو سرعته ، پس از اعمال شستی احضار ، کابین (موتور) با سرعت تند حرکت نموده ، در فاصله ۸۰ تا ۹۰ سانتی متری تراز طبقه مورد نظر ، از تند به کند تغییر سرعت داده ، در پایان در تراز طبقه مقصد ، برق موتور و ترمز آن قطع شده موتور توسط ترمز مکانیکی می ایستد


تجهیزات الکترونیکی  

برد اصلی

 

برد سخنگو :

سخن گو وظیفه پخش موسیقی و اعلام طبقه و پیام های هشداردهنده و تبلیغاتی را بر عهده دارد . بدین منظور مجهز به یک تقویت کننده صوتی برای راه اندازی بلندگو نیز میباشد‌.

مراحل کار بدین ترتیب است که ایتدا صدا در استودیوی صدابرداری به طور دیجیتالی ضبط میشود‌. این اطلاعات به طور طبقه بندی شده در یک IC حافظه ذخیره شده در مدار قرار می‌گیرد . ورودی های نظراتون وظیفه آدرس دهی حافظه را به عهده دارند‌.

موسیقی ضبط شده ای ، از بخش دیگری از حافظه ، در ضمن حین حرکت کابین بین طبقات ، خوانده شده از بلند گو پخش می‌شود.

اگرچه در ابتدا این برد فقط  برای پخش موسیقی و اعلام طبقه در نظر گرفته شده بود، اما به تدریج اعلام کاربری طبقات ، پیام‌های تبلیغاتی در ساختمان های غیر مسکونی ، پیام‌های هشداردهنده نیز جز وظایف آن قرار گرفت به طوری که هم اکنون نه تنها این وسیله کالایی تجملاتی نیست بلکه استفاده از آن در تابلوی کنترل آسانسور اجباری شده است.


تجهیزات الکترونیکی

IC های میکروکنترولر و حفظه و نمایشگر


برد پل دیود تغذیه :

به طور معمول در یک تابلوی کنترل آسانسور بیش از ۵ عدد پل دیود با توانهای مختلف وجود دارد :

  1. مگنت ترمز
  2. مگنت درب بازکن کن
  3. تغذیه رله ها و نمراتورها
  4. شارژری باتری
  5. تغذیه میکروکنترلر


تجهیزات الکترونیکی  

برد پل دیود مدار چاپی

 

معمولا برای سادگی تولید تعدادی از این پل دیودها روی یک برد قرار می‌گیرند.


تجهیزات الکترونیکی

نمونه ای از پل دیودهای قدیمی


برد پل دیود کنتاکتورها :

بوبین کنتاکتورهای مورد استفاده در برخی از تابلوهای کنترل ، برای ایجاد صدای کمتر ، با برق مستقیم DC کار می‌کنند. در مسیر بوبین این کنتاکتورها برای یکسو سازی ولتاژ خروجی از برد اصلی ، یک برد پل دیود قرار می‌گیرد.

]تجهیزات الکترونیکی  

برد پل دیود کنتاکتورهای با بوبین 


تجهیزات الکترونیکی  

نمونه ای از کنتاکتور با بوبین dc 

کنترل بار و کنترل فاز چیست ؟

کنترل بار بر جریان موتور نظارت دارد و کنترل فاز وسیله ای است که برای حفاظت مدارات و تابلوهای سه فاز است .

به این ترتیب که توسط دو یا سه ترانس جریان CT از جریان مصرفی موتور نیز نمونه گیری کرده ، در صورت بالاتر بودن آن از جریان تنظیم شده ، رله خروجی مدار را قطع می‌کند. در کنترل بار نیز مانند کنترل فاز ، برای جلوگیری تاثیر اغتشاشات خط به عملکرد مدار ار تایمر تاخیر در وصل استفاده می‌شود. 

کنترل بار و کنترل فاز

 

 همانطور که می‌دانیم،  صرف وجود یک سیستم حفاظتی در تابلوی کنترل ، دلیل مصون ماندن تجهیزات به ویژه موتور سه فاز از سوختن نیست . بلکه لازم است وسیله حفاظتی موجود در تابلو به روش صحیحی متناسب با توان و عملکرد موتور تنظیم گردد . چه بسا موتورهایی که متاسفانه در اثر سهل انگاری و به رغم وجود سیستم های حفاظتی پیشرفته در تابلو کنترل آنها سوخته اند‌.

 

برای تنظیم رله کنترل بار مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید :

  1. پتانسومتر تنظیم جریان کنترل بار را طوری تنظیم کنید که پس از استارت زدن موتور ، نمایشگر اضافه بار آن OVL ، به مدت حدودا یک ثانیه روشن شده ، پس از به راه افتادن دوباره خاموش شود. این کار موجب می‌شود که کنترل بار آستانه جریان کشی موتور را نشان می‌دهد.  
  2. پتانسیومتر زمان را روی سه تا چهار ثانیه تنظیم کنید. با تنظیم زمان روی این مقدار ، هم در حالت کار عادی موتور کنترل بار عمل نمی‌کند و هم در صورت ایجاد خرابی در عملکرد موتور ، تنها پس از ۳ تا ۴ ثانیه موتور از حرکت می ایستد و حفاظت می‌شود. 

در مواردی که برق شبکه ضعیف است ، زمان تنظیم شده را می‌توان تا ۵ ثانیه افزایش داد‌.

 

کنترل فاز وسیله ای است که برای حفاظت مدارات و تابلوهای سه فاز از مشکلات زیر طراحی شده است :

  1. قطعی یک از فاز ها : که موجب کاهش گشتاوری خروجی موتور و دشواری حرکت آن و در نهایت موجب سوختن سیم پیچ های موتور می‌شود.
  2. کمبود یا اضافه ولتاژ در یک یا هر سه فاز : که علاوه بر کاهش گشتاوری خروجی موتور، موجب افزایش جریان موتور یه طور غیر متقارن نیز شده و سوختن سیم پیچ های آن را در پی خواهد داشت. 
  3. جابجایی فاز ها : در صورت جابجایی دو فاز با یکدیگر، جهت حرکت موتور بر عکس شده ، در عملکرد بسیاری از سیستم ها از جمله آسانسورهای دو سرعته مشکل ایجاد میشود‌. 

در صورت عدم وجود هیچکدام از مشکلات بالا ، معمولا رله خروجی کنترل فاز پس از زمان تعیین شده (تاخیر در وصل) وصل می‌شود.  

حفاظت الکتریکی تابلوی کنترل فیوز ها :

به طور کلی برای جلوگیری از آسیب رسیدن به قسمت‌های مختلف یک مدار الکتریکی و تجهیزات دیگر ، از فیوز استفاده می‌شود. ساده ترین نوع ،  شیشه ای می باشد که در ساختمان آن از یک سیم نازک استفاده شده است که در صورت عبور جریان بیش از جد مجاز از این سیم گرم شده ، میسوزد‌.

برای جلوگیری از آسیب رسیدن به مدارات اطراف فیوز در اثر سوختن سیم آن را داخل یک حباب شیشه ای قرار می‌دهند. جریان مجاز فیوز شیشه ای بر روی بدنه آن نوشته می‌شود.

از قرار دادن سیم به جای فیوز شیشه ای خودداری کنید ، زیرا معمولا از میزان تحمل جریان سیم استفاده شده مطلع نیستیم ، امکان دارد پس از تعویض سیم ، در صورت بروز اتصالی مجدد به مدارات آسیب جدی تری وارد شود.

انتخاب فیوز ها برای مدارات مختلف، نیاز به جداول و اطلاعات و محاسبات کارشناسی دارد.

در شکل زیر منحنی پاسخ یک فیوز بر حسب جریان عبوری از آن نشان می دهد‌ .همانطوری که انتظار می‌رود،  یک فیوز در صورت عبور جریانی اندازه ی جریان نامی آن در بی نهایت قطع می‌شود.

فیوز

 

اما در یک تابلو کنترل آسانسور، غیر از فیوزهای شیشه ای ، از انواع دیگری مانند مینیاتوری نیز استفاده می‌شود.

کلید فیوز مینیاتوری وسیله ای است که هم وظیفه یک کلید ، یعنی قطع و وصل نمودن دستی مدار را به عهده دارد و هم در صورت بروز اتصالی و و اضافه بار ، مدار را به طور اتوماتیک قطع نموده ، آن را محافظت می نماید.

فیوز                             

       فیوز مینیاتوری

 

 در ساختمان فیوز مینیاتوری از یک رله استفاده شده است ، در صورت افزایش جریان عبوری از حد مجاز آن،  رله مغناطیسی شده ، ضامن آن رها می‌شود و در همان لحظه قطع می‌گردد.  برای وصل  مجدد فیوز کافیست که اهرم آن را مجددا به سمت بالا فشار دهیم .

نکته مهم آن برای وصل مجدد حتما به دلیل قطع شدت آن دقت شود، زیرا در صورتی که در اثر اشکالی در مدار قطع شده‌ باشد پیس ار بر طرف نمودن عیب مجاز به تعویض و یا وصل مجدد نیستیم .

یکی از ویژگی های مهم یک فیوز ، سرعت عملکرد آن در برابر افزایش جریان میباشد.  به عبارت دیگر به دلیل وجود انواع بارهای مصرفی الکتریکی اعم از روشنایی ، موتوری و ... و نیاز به استفاده فیوزهای با سرعت عملکرد‌های متفاوت می‌باشیم. 

به طور مثال در مورد یک موتور که در ابتدای اتصال به برق ، جریانی تا ۵ برابر جریان نامی اش را از شبکه دریافت می‌کند،  استفاده از یک فیوز کند کار یا به اصطلاح تنبل نیاز است و در مورد بارهایی مانند مدارات روشنایی با سرعت متوسط و در مورد کار با مدارات الکترونیکی، تندکار یا تند سوز مناسب خواهد بود. 

این ویژگی فیوزهای مینیاتوری به صورت یک حرف انگلیسی که بر روی بدنه آن درج می‌شود معرفی می‌گردد. به طور مثال B روشنایی و C نیز موتوری میباشد. 

نکته ی مهم هنگام استفاده از فیوزهای مینیاتوری آن که اگر چه کار با آن بسیار آسان تر از دیگر فیوزها است ، اما باید دقت داشت که حساسیت این نوع وسیله در اثر چند بار قطع و وصل شدن بالا میرود و گاه بدون بروز هیچ گونه اتصالی و یا افزایش جریانی در مدار شاید فقط به دلیل گرم بودن محیط کار قطع می‌شود که در اینصورت فیوز باید به سرعت تعویض شود. 

رله چیست؟

همانطور که گفته شد رله در تابلوهای قدیمی ، قطعه ای مهم و اساسی به شمار می آمد، در حال حاضر نیز با پیشرفت های چشمگیری که در زمینه تابلوهای کنترل آسانسور به وجود امده است هنوز کاربرد ویژه خود را داراست.

البته دیگر مانند گذشته در مدارات تصمیم گیری به کار نرفته بلکه فقط در قسمت های ایمنی و کنترلی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

رله

 

رله از یک بوبین با هسته آهنی و تعدادی کنتاکت باز و بسته و یک فنر و لولا تشکیل شده است‌ . هنگامی که بوبین برق دار یا اصطلاحا تحریک می‌شود،  هسته آهنی داخل آن آهنربا شده، قسمت آهنی متحرکی را به سمت خودش جذب می‌کند. این قسمت متحرک آهنی هم به لولا وصل شده است و هم به فنری برای برگرداندن آن به حالت اولیه خود متصل است. از طرفی بر روی این قسمت متحرک کنتاکتها قرار گرفته اند . پس با حرکت کردن قسمت متحرک ، کنتاکتها نیز باز و بسته می‌شوند.

 انواع رله

  • ایمنی
  • کنترلی
  • معمولی

رله ایمنی در مدارات ایمنی سری استپ آسانسور کاربرد دارد. ویژگی منحصر به فرد این رله آن است که در صورت چسبیدن یکی از کنتاکتها ، کنتاکتهای دیگر هم امکان باز شدن را پیدا نمی‌کنند.

رله چیست

 


 

ویژگی های مکانیکی

  1. سرعت بسته شدن کنتاکت
  2. سرعت باز شدن کنتاکت
  3. عمر مکانیکی
  4. دما و رطوبت  نگهداری در انبار
  5. تعداد کنتاکتهای باز و بسته
  6. پوشش و بسته بندی IPXX
  7. جهت و زاویه نصب
  8. ابعاد فیزیکی
  9. مقاومت در برابر ضربه های مکانیکی
  10. فاصله باز بودن کنتاکتها
  11. فاصله پایه ها
  12. قابل نصب بر روی سوکت یا مدار چاپی

 

ویژگی های الکتریکی

  1. مقدار و نوع جریان مجاز کنتاکت هنگام بسته بودن
  2. مقدار و نوع ولتاژ مجاز کنتاکت هنگام باز بودن
  3. ولتاژ مجاز بین دو کنتاکت
  4. نوع بار الکتریکی متصل شده به کنتاکت
  5. جنس کنتاکت
  6. ترکیب و تعداد کنتاکتها
  7. ولتاژ بوبین
  8. عمر الکتریکی

ترتیب قطع و وصل شدن کنتاکتورها چگونه است؟

در جدول زیر ترتیب قطع و وصل شدن کنتاکتورها و سرعت و جهت حرکت موتور اصلی تناسب با آن نمایش داده شده است‌ .

در آسانسورهای دو سرعته ، در ابتدای هر حرکت کابین (حرکت موتور) ، یکی از کنتاکتورهای جهت ، بالا یا پایین به همراه کنتاکتور سرعت تند جذب می‌شود، پس نتیجه آن که کنتاکتور سرعت تند بیشتر از همه کنتاکتورها قطع و وصل شده و معمولا زودتر نیز خراب می‌شود. امروزه در برخی از تابلوهای کنترل امکانی برای مشاهده ی آمار تعداد استارتها در تمامی طبقات وجود دارد که این آمار خود به تعویض به موقع کنتاکتورها پیش از بروز هر گونه حادثه ای کمک می‌کند.

در آسانسورهایی با سرعت یک متر بر ثانیه پس از رسیدن کابین به نزدیکی (۸۰ تا ۹۰ سانتی متر) طبقه مورد نظر که قبلا در حافظه قرار گرفته است، کنتاکتور سرعت تند قطع شده، بلافاصله کنتاکتور سرعت کند جذب می‌شود و پس از رسیدن کابین تراز طبقه مورد نظر همه کنتاکتورها قطع می‌شوند. ترمز موتور هم به دلیل اینکه برق بوبین آن از همین کنتاکتورها تهیه شده است ، بلافاصله قطع شده، موتور – در نتیجه کابین – دقیقا در تراز طبقه می ایستد.

ترتیب قطع و وصل شدن کنتاکتورها

 

بررسی ویژگی های مداری کنتاکتورها :

Change over :

در صورت جذب همزمان دو کنتاکتور جهت بالا و پایین ، سه فاز قدرت به هم اتصالی کرده ، کنتاکت کنتاکتورهای مربوطه سوخته، فیوز،اصلی قطع می‌شود. در برخی از موارد نیز موجب آتش سوزی تابلوی کنترل می‌گردد. برای جلوگیری از بروز این مسئله کنتاکتورهای جهت با هم change over می‌شوند‌.

عمل change over کردن ، با قرار دادن کنتاکت کمکی بسته هر کنتاکتور در مسیر بوبین کنتاکتور دیگر انجام می‌شود.

تجهیزات یک تابلو کنترل آسانسور کدامند؟

در اینجا به معرفی تجهیزات و قطعات تشکیل دهنده یک تابلوی کنترل آسانسور پرداخته و سپس آنها یک به یک مورد بررسی قرار میدهیم . تجهیزات یک تابلوی کنترل آسانسور به چهار دسته تقسیم می‌شوند :

  • الکتریکی
  • الکترونیکی
  • مکانیکی
  • متفرقه

۱. تجهیزات الکتریکی :

جانمایی قطعات روی سینی تابلوی کنترل

تجهیزات یک تابلوی کنترل

تجهیزات الکتریکی

 

کنتاکتورها :

کنتاکتور کلیدی است که وظیفه ی آن،  قطع و وصل نمیدونم برق و کنترل موتور ها و دیگر مصرف کننده های الکتریکی میباشد‌. ویژگی عمده یک کنتاکتور ، قابل اعتماد آن است ، که به کمک شما کنتاکت های آن ایجاد می‌شود. در یک تابلوی کنترل آسانسور،  چه دو سرعته و چه مجهز به کنترل سرعت ، کنتاکتورها دارای نقش مهمی هستند.

علاوه بر قطع و وصل نمودن برق موتور اصلی ، وظیفه ی قطع و وصل نمودن مگنت ترمز را نیز به عهده دارند در ضمن باید اشاره نمود که توان قابل تحمل کنتاکتورها متناسب با توان مصرفی موتور اصلی میباشد‌. به عبارت دیگر از آنجایی که آسانسور یک سیستم استارت شونده، به طور مثال ۱۸۰ یا ۲۴۰ استارت بر ساعت است ، همچنین به دلیل ساختمان موتور سه فاز ، که در ابتدای هر استارت ۴ تا ۵ برابر جریان نامی خود را از شبکه دریافت میکند، کنتاکتورها در تابلوی کنترل آسانسور بیش از سیستم های صنعتی دیگر ، تحت فشار قرار میگرند، برای همین لازم است که در هنگام طراحی یک تابلو بیش از ۲ برابر توان موتور برای انتخاب آنها لحاظ می‌شود. به طور مثال یک موتور ۱۲ آمپری (۵/۵ کیلووات ) از یک کنتاکتور ۳۲ آمپری (۱۵ کیلووات ) استفاده می‌شود.

بررسی مرحله ای یک تابلوی کنترل آسانسور چگونه است ؟

در این جا به بررسی مرحله ای عملکرد یک تابلوی کنترل آسانسور می‌پردازیم .

  • ابتدا فرض میکنیم که کابین در تراز طبقه نخست ایستاده و دارای درب نیمه اتوماتیک است، طبقات نیز دارای درب لولایی هستند. در ضمن تمامی ورودی های کنترلی اعم از سنسور حرارتی موتور، اضافه بار کابین و …. در حالت عادی هستند و کابین نیز در حالت نرمال میباشد.  در شکل زیر شمای فنی تابلوی کنترل به طور کلی نشان داده شده است .
بررسی مرحله ای عملکرد تابلوی کنترل آسانسور

نقشه ساده شده تابلوی کنترل آسانسور به همراه شماره مراحل عملکرد


  1.  مگنت درب بازکن جذب می‌شود. فیدبک جا رفتن قفل درب کابین به برد کنترل می رسد.
  2. با کامل شدن سری استپ ، برد کنترل ، دستور جدب کنتاکتورهای جهت بالا و سرعت تند را صادر می‌کند موتور به حرکت در می آید.
  3. پس از ۰/۵ ثانیه، برد کنترل ، فیدبک میکروسوئیچ ترمز موتور اصلی را بررسی می‌کند. (در صورت عدم وجود پاسخ از میکروسوئیچ مربوطه ، بالافاصله فرمان کنتاکتورها را قطع کرده و پیغام را اعلام می‌کند.)
  4. در صورت برگشت برگشت فیدبک ترمز،  موتور (کابین) به سمت بالا ، با سرعت تند به حرکت خود ادامه می‌دهد.
  5. برد کنترل ، پالس های سنسور دور انداز – که روی کابین نصب شده است – را دریافت می‌کند.  برد کنترل عدد شمارنده مکان کابین را افزایش می‌دهد.
  6. برد کنترل به محض برابر شدن عدد شمارنده مکان کابین و عدد شستی احضار ، کنتاکتور سرعت تند را قطع کرده ، کنتاکتور سرعت کند را جذب می‌کند.  سرعت کابین از تند به کند تغییر می یابد‌
  7. برد کنترل ، به محض رسیدن سنسور تراز طبقه – که روی کابین نصب شده است – به آهنربای مربوطه ، همه کنتاکتور را قطع میکند‌ با قطع شدن کنتاکتور های اصلی مگنت ترمز هم قطع می‌شود،  مگنت درب بازکن هم قطع می‌شود.
  8. برد کنترل درب کابین را به کمک رله DO باز می‌کند.  پس از ۳ ثانیه شستی احضار بعدی را پاسخ میدهد.
  9. برد کنترل به محض برابر شدن عدد شمارنده مکان کابین و عدد شستی احضار ، کنتاکتور سرعت تند را قطع کرده ، کنتاکتور سرعت کند را جذب می‌کند.  سرعت کابین از تند به کند تغییر می یابد‌
  10. برد کنترل ، به محض رسیدن سنسور تراز طبقه – که روی کابین نصب شده است – به آهنربای مربوطه ، همه کنتاکتور را قطع میکند‌ با قطع شدن کنتاکتور های اصلی مگنت ترمز هم قطع می‌شود،  مگنت درب بازکن هم قطع می‌شود.
  11. برد کنترل درب کابین را به کمک رله DO باز می‌کند.  پس از ۳ ثانیه شستی احضار بعدی را پاسخ میدهد.

حالت نرمال و رویزیون آسانسور چیست؟

حال که با منطق عملکرد تابلوی کنترل آسانسور آشنا شدید به معرفی دو حالت کلی یک سیستم آسانسور ( نرمال و رویزیون آسانسور) می‌پردازیم.

حالت نرمال و رویزیون آسانسور

جعبه ی رویزیون آسانسور

 

یک آسانسور یا در حالت نرمال کار می‌کند و یا در حالت رویزیون.  در حالت نرمال همانطور که از نامش بر می آید به ترتیب بنا به نوع سرویس دهی ، به شستیهای دخالت کابین و یا طبقات پاسخ میدهد .

در این حالت شستیهای جهت بالا و پایین که بر روی جعبه ی رویزیون (روی کابین یا روی تابلو کنترل) نصب شده اند، غیرفعال هستند. پس حالت نرمال یک اسانسور، برای تعمیرات و بازرسی نیست‌.

آسانسور برای بازرسی و تعمیرات ، باید در حالت رویزیون قرار بگیرد. به محض قرار دادن سیستم در این حالت ، کابین در هر جایی که باشد آنا توقف می‌کند،  شستیهای احضار موجود در حافظه تابلوی کنترل آسانسور حذف میشود، ضمن این که شستی جدیدی را هم نمی‌پذیرد،  آماده حرکت از طریق شستیهای بالا و پایین روی جعبه ی رویزیون یا روی تابلوی کنترل می‌شود.

این نکته مهم قابل ذکر دست که مسیر سری استپ در دو حالت نرمال و رویزیون از،بروز خطرات احتمالی فعال میباشد. پس با قطع شدن مسیر سری استپ چه در حالت نرمال و رویزیون کابین آنا توقف می‌کند.

 

حالت نرمال و رویزیون آسانسور

جعبه رویزیون سر کابین

وظایف یک تابلو کنترل آسانسور چیست؟

یک تابلو کنترل آسانسور دارای دو دسته وظیفه ی اصلی و جانبی میباشد که در زیر به آنها اشاره شده است .

  1. وظایف اصلی :

اینها وظایفی هستند که در صورت عدم انجام هر کدام از آنها،  به طور کلی عملکرد تابلوی کنترل آسانسور دچار مشکل می‌شود.

  1. پذیرش درخواست‌ها (شستیهای احضار) از کابین و طبقات
  2. تشخیص موقعیت کابین در هر لحظه
  3. پاسخگویی به درخواست‌ها باتوجه به نوع سرویس دهی
  4. حفاظت الکتریکی از تجهیزات
  5. کنترل جهت حرکت و سرعت موتور اصلی
  6. کنترل تجهیزات الکتریکی مانند درب کابین ، ترمز ، مگنت ، درب بازکن و …
  7. نظارت بر حرکت بدون خطر کابین
  8. نمایش مکان کابین
  9. حالت عادی (نرمال) و بازرسی (رویزیون)

    

           ۲. وظایف جانبی :

  1. نمایش و ثبت خطاها
  2. انتخاب انواع سرویس دهی
  3. شناسایی مکان  کابین در ابتدای کار
  4. روشنایی زمان دار کابین
  5. تنظیم زمان حرکت درب کابین
  6. نظارت بر عملکرد مگنت ترمز
  7. پارک اتوماتیک
  8. آلارم سر طبقه gong
  9. تاریخچه خطاها
  10. آلارم اضطراری

       ۳. منطق عملکرد تابلوی کنترل آسانسور :

حداقل دو روش کلی برای شناخت مکان کابین که جود دارد که هر کدام از آنها دارای ویژگی های خاص خود می‌باشند.

 

وظایف تابلوی کنترل آسانسور

منطق عملکرد آسانسور به طور ساده


در روش نخست به تعداد توقف های یک آسانسور،  میکروسوئیچ مکان طبقه با عملکرد مکانیکی وجود دارد. به عبارت دیگر برای یک آسانسور شش طبقه ، شش میکروسوئیچ، وظیفه تشخیص مکان کابین و اعلام آن به تابلو را به عهده دارند. میکروسوئیج هایی معمولا با نام گذاری M1, M2, M3, M4, M5, M6 .

در این روش ، اطلاعات مکان کابین با حرکت و برخورد کابین به هر کدام از این میکروسوئیچها ، به تابلو ارسال شده، در آنجا در حافظه ای ذخیره می‌گردد. ضمنا از این میکروسوئیچها برای تحریک نمایشگرها نیز استفاده می‌شود.

اما در روش دوم ، برای یک آسانسور  با هر طبقه ، فقط یک میکروسوئیچ تشخیص مکان کابین وجود دارد. در این روش اطلاعات از طریق تراول کابل و به صورت پالس های مربعی ، به تابلوی کنترل ارسال میشود.

تاریخچه تابلوی کنترل آسانسور چیست؟

تابلوی کنترل آسانسور از اولین بخش‌هایی بود که در داخل کشور توسط متخصصین ایرانی ساخته، به بازار عرضه شد و در حال حاضر تولید کنندگان داخلی،  نه تنها نیازهای داخلی کشور را تامین می‌کنند بلکه به دنبال بازارهایی در کشورهای دیگر جهان هم میباشند. به دلیل که هر سیستم آسانسور بدون در نظر گرفتن این که کششی یا هیدرولیک باشد نیاز به یک تابلوی کنترل الکتریکی دارد. تابلوی کنترل آسانسور،  معمولا در نزدیکی موتور محرکه، در مکانی به نام موتورخانه قرار می‌گیرد.

تابلو کنترل آسانسور

 

انواع تابلوهای کنترل :

  1.  رله ای
  2. دیجیتالی
  3. کنترل کننده برنامه پذیر یا PLC
  4. میکروکنترلری
تابلو کنترل آسانسور

دسته بندی تابلوی کنترل آسانسور

 

تابلو کنترل دیجیتالی :

پس از مدارات رله ای، نوبت به مدارات دیجیتالی می‌رسد که دارای مزایایی نسبت به مدارات رله ای مانند مصرف برق کمتر ، اندازه ی کوچکتر ، سرعت عمل بیشتر، صدای کمتر و … و اما معایبی نسبت به مدارات میکروپروسسوری مانند انعطاف پذیری کمتر ، کارایی کمتر و … هستند. این مدارات مرحله ای میانی بین تابلوهای رله ای و تابلوهای میکروپروسسوری محسوب می‌شوند.

در اینگونه تابلوهای کنترل، منطق عملکرد آسانسور،  توسط IC های دیجیتالی ایجاد می‌شوند.  در واقع وظیفه کنترل آسانسور با بهره گیری از منطق تابلوهای رله ای اما با استفاده از گیت های دیجیتالی …. NOT , OR , AND اعم از حافظه  طبقات ، شمارنده مکان کابین ، انواع تایمرها و … انجام می‌گردد.

با توجه به ساختمان تابلوهای کنترل دیجیتالی ، هرگونه تغییر در عملکرد این تابلوها ، مستلزم تغییر در سخت افزار آنها میباشد ، در نتیجه انعطاف پذیری و کارایی مناسب نخواهد داشت.

 

تابلو با کنترل کننده برنامه پذیر یا PLC :

برخی از تولید کنندگان تابلوی کنترل آسانسور، از کنترل کننده های برنامه پذیر یا PLC. استفاده می‌کنند. از دیدگاه کنترل صنعتی ، یک سیستم آسانسور با سیستم‌های صنعتی دیگر تفاوت چندانی ندارد. هر دو دارای منطق عملکرد ، ورودی و خروجی ، حفاظت و … میباشند. پس بدیهی است که بتوان به کمک یک PLC، آسانسورها را هم کنترل نمود. اما از دیدگاه عملی کنترل یک آسانسور به کمک یک PLC هرگز توجیه اقتصادی ندارد.

 

به طور مثال یک تابلوی فرمان آسانسور ۶ طبقه ، مجهز به درب نیمه اتوماتیک بیش از پنجاه ورودی و خروجی  دیجیتالی دارد. راه اندازی چنین سیستمی با یک PLC رایج در بازار در بهترین شرایط دو تا سه برابر قیمت برآورد می‌شود. در نتیجه همانطور که گفته شد استفاده از یک PLC در صنعت آسانسور در حال حاضر توجیه اقتصادی ندارد.

تابلو کنترل آسانسور

تابلو های کنترل آسانسور به کمک PLC

 

تابلوی میکروکنترلی :

پس از این راه پر شیب و فرار ، به تابلوهای میکروکنترلی امروزی می‌رسیم.  واژه میکروکنترلر به قطعاتی گفته می‌شود که دارای بخش‌های متعدد بسیاری برای کنترل و هدایت فرایندهای صنعتی به طور یک جا و در یک بسته میباشند.

اگرچه این موضوع که میکروکنترلرهای چه مراحلی را برای رسیدن به این سطح پیشرفت خود، پشت سرگذاشته اند. موضوع بحث ما نیست، اما باید اشاره نمود که این قطعات نیز مانند همه قطعات الکترونیکی دیگر از روز نخست به این اندازه کارا و ارزان نبودند.

انها نیز به مرور زمان و به تدریج کامل تر شدند تا جایی که هم اکنون میکروکنترلرهای با توانمندی های اعجاب اور، با قیمت‌هایی بسیار کم به راحتی در اختیار ما قرار دارند.

سرعت بالا، حجم حافظه زیاد، حساسیت بسیار پایین به نویز، وجود بلوک های پرکاربرد مانند مبدلهای آنالوگ به دیجیتال و پورتهای ارتباطی سریال و … از دیگر عوامل رشد سریع مصرف میکروکنترلرهای در مدارات صنعتی امروزی ، از جمله تابلوهای کنترل اسانسور میباشد .

 

تابلو های کنترل آسانسور

میکروکنترلر در روی برد